Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

El recuit de drap a Ullastret

Producte tradicional i joia gastronòmica

Com el mató, aquest formatge fresc, ben diferenciat de qualsevol altre dels formatges d’aquesta família, està representat per un nom de coneixement i designació popular. La seva elaboració actualment segueix el procés tradicional i, tot i que la seva base és l’elaboració de mató, l’acabat varia molt d’uns formatgers a altres.

S’elabora un mató amb quall per, després de tallar la quallada, provocar un escorregut llarg, que deixi una quallada que una vegada manipulada a l’estil de cada elaborador (batuda, mesclada amb xerigot…) pugui ser emmotllada en els draps. Cal refrigerar-la després a 4 °C. El tret més singular d’aquests productes avui en dia és que els trobarem sempre al mercat embolicat amb un drap de cel·lulosa que els manté la forma i en permet l’escorregut i eliminació de xerigot.

El recuit de drap és tou, untuós i de gust lletós. És recomanable menjar-lo amb sucre, mel o fruits confitats, especialment figues. A la cuina pot servir en l’elaboració de gelats o cremes associades a les postres.

A Ullastret s’elabora recuit de drap de forma artesanal, per mestres artesans, a punt per tastar-lo i ideal per compartir-lo.