El municipi

El municipi d’Ullastret està situat a la plana del baix Ter, en ple cor de l’Empordanet. Les seves notables restes medievals i l’incalculable valor del jaciment ibèric del poblat de Sant Andreu constitueixen un dels conjunts arquitectònics més interessants de la comarca. El primer document conegut d’Ullastret data de l’any 899 i el castell -ara ja desaparegut-, se cita l’any 1225. El poble deu les seves imponents i ben conservades muralles, construïdes al llarg del segle XIV, al domini dels comtes d’Empúries. Els carrers del poble transporten el visitant a una llunyana època medieval, de la qual encara es conserva nombrosa ornamentació, i un recorregut pel jaciment ibèric i el museu permet comprendre millor la vida quotidiana dels primers pobladors, que van arribar a la zona el segle VI aC. Tradicionalment agrícola i ramadera, la població s’ha obert en els últims temps als serveis, amb una selecta oferta de restauració, allotjament rural i productes tradicionals.

Ullastret forma part de la comarca del Baix Empordà, província de Girona. El terme municipal té una extensió d’11 km² i el poble està a 49 m d’altitud.

Els límits del terme municipal són al nord amb Parlavà, Serra de Daró i Gualta, a l’est amb Fontanilles, al sud amb Palau-sator, Forallac i La Bisbal d’Empordà i a l’oest amb Corçà.