El recuit de drap a Ullastret

Producte tradicional i joia gastronòmica

Com el mató, aquest formatge fresc, ben diferenciat de qualsevol altre dels formatges d’aquesta família, està representat per un nom de coneixement i designació popular. La seva elaboració actualment segueix el procés tradicional i, tot i que la seva base és l’elaboració de mató, l’acabat varia molt d’uns formatgers a altres.

S’elabora un mató amb quall per, després de tallar la quallada, provocar un escorregut llarg, que deixi una quallada que una vegada manipulada a l’estil de cada elaborador (batuda, mesclada amb xerigot…) pugui ser emmotllada en els draps. Cal refrigerar-la després a 4 °C. El tret més singular d’aquests productes avui en dia és que els trobarem sempre al mercat embolicat amb un drap de cel·lulosa que els manté la forma i en permet l’escorregut i eliminació de xerigot.

El recuit de drap és tou, untuós i de gust lletós. És recomanable menjar-lo amb sucre, mel o fruits confitats, especialment figues. A la cuina pot servir en l’elaboració de gelats o cremes associades a les postres.

A Ullastret s’elabora recuit de drap de forma artesanal, per mestres artesans, a punt per tastar-lo i ideal per compartir-lo.