La ruta Josep Pla a Ullastret

Potser el millor paisatge terrestre de l’Empordà petit

Fruit de la col·laboració entre el MAC-Ullastret i la Fundació Josep Pla descobrim la relació de l’escriptor amb el jaciment arqueològic d’Ullastret i amb el món de l’arqueologia. La Ruta Josep Pla és un itinerari turisticocultural que va néixer de la mà de la Fundació Josep Pla l’any 1993 per tal de donar a conèixer diversos llocs significativament planians del municipi de Palafrugell. Aquest 2015 va més enllà i ens porta fins a Ullastret.

Reunió anual a Ullastret. Hi assisteixen el nou comissari general d'Excavacions Arqueológiques, Joan Maluquer Motes, l'escriptor Josep Pla, els arqueòlegs Lluís Pericot i Pere de Palol, el president de la Diputació de Girona, Antoni Xucla Bas i el director de les excavacions, Miquel Oliva i Prat.
Origen de la fotografia aquí

Segons les mateixes paraules de Pla: “Per si fos poc, el que representa l’Empordà a conseqüència de la impressionant campanada d’Empúries, aquests últims anys s’ha descobert en aquestes terres l’establiment antic d’Ullastret, que és literalment sensacional. És ple de grans possibilitats. I com Empúries, Ullastret té a més del gran interès arqueològic un valor que prové de la pròpia situació geogràfica: està situat damunt un pujol que és el centre d’un paisatge meravellós “potser el millor paisatge terrestre de l’Empordà petit o Baix Empordà”, va escriure en el seu Viatge a la Catalunya Vella. La ruta, doncs, no fa més que emfatitzar l’admiració que l’escriptor català sentia pel món antic i pels qui ajudaven a descobrir-lo i fer-lo entenedor.

La Ruta Josep Pla a Ullastret consisteix en una passejada pel puig de Sant Andreu, que suma patrimonis, els culturals – l’arqueològic i el literari- i el natural.